Novo

Posebna ponudba

NOVO - olje 65 Extra - cena 18,40 eura. 

 

 

Za dodatne informacije in prijavo na pregled in brezplačno predavanje pokličite na tel. 059 965 307 ali 040 575 630, 040 240 100

 

Termoregulacija je ključ do zdravja

Aktivni elementi v oljih Planet zdravja

Kontakt

Naši izdelki

To so naši izdelki

Priporočila

Moderni človek vse manj pozna resnični občutek lakote. Po drugi strani pa je občutek teže v želodcu in izčrpanost po obilnih obrokih nekaj, kar mu je domače. In kadar ne občuti te polnosti že misli, da je lačen in, da mora dati nekaj v usta. Zelo pogosto pa se celo zgodi, da posegamo po naslednjem zalogaju hrane že takrat, ko se prejšnji malo poleže, ne da bi vsaj približno občutili lakoto.
Moderni, zahodni človek je človek obilja in to obilje se kaže tudi pri hranjenju, ki je vse prevečkrat že zdavnaj izgubilo svoj osnovni namen. Tako ne jemo več samo zato, da živimo, temveč jemo predvsem iz drugih razlogov in tako hrano nič kolikokrat zlorabljamo. Jemo takrat, ko smo žalostni, ko si mislimo, da je to še vse kar imamo, ko smo jezni, ko nam je dolgčas, pred televizijo, v kinu, na praznovanjih, ko smo v stresu, ko smo na obisku, ko imamo rojstni dan, ko smo v depresiji, ko nimamo kaj boljšega početi, ko nas je nekdo prizadel, ko čakamo v vrsti, itd.
 
Za večino ljudi, ki živi v izobilju bi lahko trdili, da pojedo več kot njihovo telo resnično potrebuje za opravljanje svojih funkcij. Prenajedanje s kakršno koli hrano za naše telo predstavlja velik napor in zato potrošimo ogromno svoje dragocene energije. Telo prevelike količine hrane ne zmore normalno predelati, iz nje optimalno asimilirati hranila in viške izločiti. To pa vodi k vse večji zastrupljenosti organizma. Tako z preobremenjevanjem telesa s prevelikimi količinami hrane prispevamo k debelosti in nič koliko boleznim kot so diabetes, srčna obolenja, visok krvni pritisk, rak, itd. Tudi če jemo najboljšo hrano v za nas prevelikih količinah, je to velik napor za naš organizem in nam škoduje!
Raziskave so pokazale, da se tisti ljudje, ki živijo najdlje, večinoma prehranjujejo zmerno in uživajo lahko prebavljivo hrano. Torej, jedo precej manj kot je povprečna populacija. Glavna prehrana ljudstev, ki se lahko pohvalijo z največ stoletniki sta ravno sadje in zelenjava.
Torej, za naše zdravje lahko največ storimo, če spremenimo naše prehranjevalne navade tako, da uživamo čim več lahko prebavljive hrane, ki vsebuje vsa za naše telo potrebna hranila in veliko količino vode, t.j. ekološko pridelanega sadja in zelenjave v surovi obliki in, da svoje obroke zmanjšamo na količine, katere naše telo za opravljanje svojih funkcij zares potrebuje.
 
Nemogoče je na splošno določiti koliko hrane potrebujemo saj je med drugim to odvisno od naše starosti, spola, področja kjer živimo, od letnega časa, od naših aktivnosti, našega metabolizma, itd. Najboljši možni nasvet je, da poslušamo svoje telo in se ravnamo po signalih, katere nam daje. Pravo lakoto ni težko prepoznati in prav bi bilo, da bi jedli samo takrat, ko smo zares lačni in, da po hrani ne bi posegali, ko lakote ne čutimo. Pomembno je, da v enem obroku pojemo manj in tako telesu omogočimo, da hrano čim bolje izkoristi. Zato velike obroke raje razdelimo na več malih, zvečer pa prenehamo s hranjenjem pred osmo uro.
Velja tudi omeniti, da ob prehodu na hranjenje z večjim deležem nepredelane, žive, presne hrane, v začetku čutimo večjo potrebo po hrani. To je normalno saj se telo prilagaja na nov način prehranjevanja. Vendar pa bomo, ko bo naš organizem vse bolj razstrupljen, kaj kmalu začutili, da potrebujemo vse manj hrane. V kolikor uživamo visoko kvalitetno hrano polno z za naše telo potrebnimi hranili, čisto telo to hrano bolj učinkovito prebavi in asimilira in jo tako s časom potrebujemo manj.

 

Splošna navodila:

Zdrava veganska prehrana hrana, ki jo uživamo, je tako kot gorivo za avtomobil. Če je hrana uravnotežena in zdrava, bo naše telo dobro funkcioniralo, če pa vnašamo v telo hrano, ki telo obremenjuje, potem funkcije telesa slabimo- tako kot če bi v avto, ki gre na diesel, tankali navaden bencin – avto se enostavno pokvari in ne gre več. Tako tudi naše telo odgovori na napačno hrano z raznimi težavami. Veganska hrana je hrana brez vseh živalskih beljakovin, brez mesa, mleka, jajc, mlečnih izdelkov kot so siri, skuta, smetana, pa tudi brez alkohola.

Živalskih beljakovin telo odraslega človeka ne potrebuje. Proteini ali beljakovine s segrevanjem pri višjih temperaturah od 40 °C koagulirajo in postanejo mrtve beljakovine, ki razpadejo na mrtve aminokisline, ki jih naše telo ne more ponovno vgraditi v celice. Pri razgrajevanju beljakovin so prisotne kisline, ki povzročajo visoke temperature v telesu in povzročajo zakisanost.

Prav tako telo pri razgradnji beljakovin dejansko proizvaja alkohol - v našem telesu se pri prebavi beljakovin odvija alkoholno vrenje. Ali poznate primer, da je oseba, ki nikoli ni pila alkohola, pri preverjanju z alko testom presegla dovoljeno mejo. Alkohol je v njej nastal zaradi hrane, ki jo je ta oseba pojedla. Kazni oseba ni plačala, ker je uspela na sodišču dokazati, da tudi hrana, ki jo uživamo, povzroča v telesu alkohol.

Kakšna je zdrava hrana, kaj naj uživamo?

¾ našega telesa je tekočina, zato mora biti tudi naša hrana čimbolj tekoča- hrana na žlico. To pomeni, da uživamo razne zelenjavne juhe, miništre ipd. Prav tako uživamo žita (proso, ajda, ječmen, oves, rž, prira) in testenine. Pripravimo si tudi razne sladice brez jajc in mleka, zlasti pite, zavitke, kompote. Pri izbiri hrane pazimo, da uživamo sezonsko sadje in zelenjavo. Če imamo možnost kupujemo hrano, ki je ekološko pridelana.

Ne pripravljamo nobene pečene ali ocvrte hrane - pri kateri bi segrevali maščobe.

Uživamo toplo hrano in napitke, zato, da telo ne izgublja energijo s segrevanjem hrane ali pijače. Tudi poleti uživamo čimveč toplih napitkov. Energije je toplota. Kadar nimamo energije, nam primankuje toplote.

Kakšno hrano lahko uživamo v času trajanja terapije z olji - torej vsaj 6 tednov?

V tem času uživamo čimveč zelenjavnih čorb in juh, vse mora biti kuhano, ne uživamo surovega sadja in zelenjave. Jemo čimbolj tekočo hrano na žlico, enostavno hrano, jemo količinsko manj, manjše obroke in večkrat na dan. Veliko kalorij dobimo namreč z uživanjem olj. Pri hujših boleznih se v času terapije izogibamo tudi stročnic (grah, čičerika, soja, leča) – po 6. tednih pa ni omejitev oz. odvisno od poteka bolezni in terapije. Uživamo zeliščne čaje s fruktozo ali limonado s fruktozo. Ne uživamo sadja, ki povzroča kislino ali je samo kislo – npr. pomaranče, mandarine, kivi, grapefruit, banane.

Če uživamo kislo sadje, ga vedno sladkamo s fruktozo.

Kako zdravo začeti dan?

Ko vstanemo, popijemo 1- 2 dcl tople vode, da speremo snovi, ki so se nabrale čez noč. Po 30 min spijemo sok ene limone - čisti sok, brez dodatkov, po 15- 30 min pa lahko spijemo svež sok iz kumar ali zelene paprike (ta sok je izreden čistilec strupov iz telesa in ta sok pijemo tudi med terapijo z olji).

Lahko pijemo tudi krompirjev sok. Krompir najprej olupimo, damo v sokovnik in zmeljemo, izcejeni sok obvezno 2x precedimo skozi gazo ali bombažno krpo. Sok takoj popijemo, da ne oksidira. Krompirjev sok lahko pijemo pred vsakim obrokom.

Po tem lahko zaužijemo olja po terapiji, ki nam je določena – počakamo še 15 min in si pripravimo še zajtrk.

Kako je z uživanjem mesa?

Med terapijo z olji Planet zdravja mesa ne smemo uživati, po 6 tednih oz. po dogovoru s terapevtom glede na potek naše bolezni, pa lahko uživamo meso 1x na 14 dni. Lahko uživamo pršut, panceto, biftek (to je beljakovina, ki ni termično obdelana in jo lahko naše telo uporabi). Pri izbiri mesa pazimo na kvaliteto, zato raje izbirajmo: konjsko, zajčje ali kozličkovo meso ali divjačino. Lahko uživamo kvalitetno belo ribo- gojene postrvi so problematične. Dovoljeno je uživanje inčunov.

Izogibamo pa se puranjega mesa in perutnine, ker vsebujejo preveč hormonov, ki so sestavina v sredstvih za hitro rast živali.

Kadar pripravjamo meso, ga nasolimo zvečer, dodamo še malo fruktoze, limonin sok, žajbelj, gomolj zelene, kurkumo, petršilj, drobnjak, rožmarin, koromač, por. Zjutraj tekočino odlijemo in meso kuhamo, nikoli ga ne pečemo v maščobi.

Kaj pa uživanje sirov?

Lahko uživamo trde sire - parmazan, ki so bili zorjeni vsaj 16 mesecev.

Tega sira ne smemo termično obdelati, vedno ga dodamo hrani tik pred užitjem.

Gurmanski namig: Spečemo zelenjavno pico. Naredimo običajno testo, namažemo s paradižnikovo omako in dodamo razno zelenjavo (koruza, gobe, paprika, bučke, ..) in pico, ko je že pečena, posujemo s parmezanom.

Kako je z uporabo sladkorja?

Ne uživamo sladkorja, niti belega, niti rjavega, namesto tega uživamo fruktozo – sadni sladkor ali dekstrozo- grozdni sladkor. S fruktozo pripravljamo napitke, čaje in tudi vse sladice (marmelade, pite, ip.) Tudi ni dovoljenja uporaba raznih sladil, npr. natren, saharin ipd.

Fruktozo se lahko kupi v tekoči obliki (v trgovinah Planet zdravja ali trgovinah z zdravo hrano) pa tudi v kristalni obliki. Fruktoza je bolj sladka od sladkorja, zato jo količinsko porabimo manj. Fruktoza karamelizira pri nižji temperatu kot sladkor, zato sladice s fruktozo pečemo od 150 – 170 °C.

Uporaba soli je zelo pomembna. Pri prehrani uporabljamo naravno, morsko nerafinirano nejodirano sol – najbolje iz Piranskih solin, lahko tudi himalajsko sol. Pri kuhanju vedno solimo v hladno vodo, dodamo zelenjavo, testenine, žito in potem kuhamo. Zelo je priporočljivo, da pijemo slano vodo, vsaj 1l dnevno - v liter vode razstopimo 1 malo žličko soli in premešamo. Pitje vode je priporočljivo pred vsakim obrokom vsaj 2dcl.

Nikoli hrane ne solimo, ko hrana vre, če moramo dosoliti hrano, jo dosolimo s hladno vodo, v kateri smo zmešali sol.

Uporaba maščob: Uporabljamo le hladno stiskana, nerafinirana olja. Vsako hladno stiskano rastlinsko olje vsebuje "dobre maščobe" - omega 3, 6 in 9 in ni potrebno kupovati raznoraznih pripravkov, ki se prodajajo v ta namen. Pri kupovanju moramo dobro pogledati na etiketo, če je na olju napisano, da je nerafinirano, potem pa piše, da je narejeno iz praženih semen, je to pregreta maščoba in strup za telo (to preverite zlasti pri bučnem olju). Vsa pregreta olja so za telo strup. Prav tako rafinirana olja. Pri kuhanju olja ne pražimo in ne prepekamo. Nekaj maščobe se doda v sladke jedi – tu uporabimo kokosovo olje. Drugače pa vedno dodamo olja jedem, ki so že kuhane, najbolje na krožniku, pri tem uporabljamo različna olja in si tako popestrimo okuse (npr. sojino, makovo, orehovo, lešnikovo, olje iz grozdnih pešk, pa tudi olivno ipd.)

Lahko uporabimo ghee - indijsko maslo, ki je prevreto in kateremu so odvzete beljakovinske pene, tako maslo je tudi bolj obstojno in ga lahko hranimo pri sobni temperaturi - primerno je za pripravo namazev.

Priprava solat: najboljša je sezonska zelenjava, za pripravo uporabimo sojino, makovo ali olivno olje ter limono, lahko tudi blag domač jabolčni kis in sol. Priporočljivo je, da med surove solate vmešamo kuhan krompir.

Uživanje sadja:

Uživamo sezonsko sadje, izogibamo se pomarančam, mandarinam, kiviju, grapefrutu, bananam in sadju, ki pri nas ne raste. Vse sadje moramo olupiti in če je sadje kislo, mu dodamo fruktozo. Priporočljivi so vsi gozdni sadeži.

Pijača:

V času terapije so priporočljivi zelenjavni sokovi (iz bučk, kumar in zelene parpike) – stisnemo jih v sokovniku in takoj popijemo.

Dovoljeno je piti kavo 1-2x/dan. Kavo obvezno sladkamo s fruktozo, ne smemo piti grenke. Vedno moramo po pitju kave spiti še kozarec vode.

Priporočeno je popiti 1 l slane vode na dan,

Lahko pa pijemo tudi limonado (limona, fruktoza in voda) -limonado vedno pijemo s fruktozo in seveda navadno vodo.

Priporočljivi so domači zeliščni čaji, sadnim čajem iz vrečke se izogibamo, ker vsebujejo veliko bravil. Čaj vedno pijemo sladek, nikoli grenkega, grenki čaji izčrpujejo jetra in ustvarjajo hlad in nervoze.

LIMONIN SOK

je zelo priporočljiv, pijemo ga na tešče npr. sok pol ali cele limone. Čeprav je limona kisla, naredi v želodcu močan lug in pomaga pri vseh težavah z želodcem, to je priporočljivo narediti vsaj trikrat na dan, po tem lahko popijemo 2dcl vode, kateri smo dodali malo žličko fruktoze.


Jedilniki:  

ZAJTRKI

Za zajtrk uživamo kruh, najbolje je beli, nekaj dni stari kruh.

Namažemo ga z marmelado, ki smo jo skuhali s fruktozo, ali pa uporabimo kakšen zelenjavni namaz ali vegetarijansko pašteto, zraven popijemo skodelico čaja, sladkanega s fruktozo.

Priporočljivi so zeliščni domači čaji, zlasti bezeg, rumeni dren, rdeči dren, zeleni dren.

Za zajtrk si lahko pripravimo proseno kašo s sadjem ali nemlečni riž, lahko tudi polento, ki jo malo zabelimo s hladno stiskanim oljem in zraven kompot.

Domači namazi - Čemažev namaz

Svež čemaž nasekljamo in prelijemo z olivnim oljem in solimo, shranimo, preden uporabimo lahko dodamo še palmino maščobo in zeliščno sol.

Avokadov namaz

Opozorilo: avokado je prav zrel, ko se ob pritisku na meso malo ugrezne.

Avokado olupimo in zmečkamo z vilicami in polijemo malo limoninega soka, da ne potemni, dodamo fruktozo, drobno sesekljan česen, piransko sol in olje po okusu (mandljevno ali lešnikovo).

Fižolov namaz

Kuhan fižol, kokosovo olje, sladka paprika, izbrano olje, zeliščna sol, malo pora – zmešamo v multipraktiku.

Pri namazih uporabimo svojo domišlijo in svoje čare, osnova je lahko tudi čičerika, leča, razna semena.

Paziti moramo, da vsako seme najprej zmiksamo posebej in potem jih šele zmešamo skupaj.

DOPOLDANSKA ali POPOLDANSKA MALICA

Kompot iz sezonskega sadja ali svež zelenjavni sok.

KOSILA

UPORABA ZAČIMB

Začimbe dajejo hrani okus, vonj in pomenijo boljše počutje za nas, vplivajo na presnovo. Izogibamo se uporabi pekočih začimb.

Obvezno uporabljamo veliko lovorja 3- 4 liste, zlasti kadar kuhamo stročnice, uporabljamo tudi gomolj zelene in koromača. Pa tudi druge dišavnice npr. rožmarin, baziliko, origano, šetraj, timijan, petršilj, drobnjak, pehtran, kar pač imamo na vrtu. Uporabljamo tudi kurkumo, ingver, kardamon, janež, kumino.. Pri sladkih jedeh tudi cimet, klinčke..

JUHE

Pripravimo lahko vse vrste juh in enolončnic ali kremnih juh. Zelo so priporočljive vse vrste gob.

Za enolončnice:

narežemo poljubno zelenjavo ( npr. brokoli, cvetača, bučke, koleraba, zelje,, tudi krompir, čebulo, česen, dodamo vodo, solimo in dodamo še druge začimbe, zlasti lovor ter kuhamo vsaj 1 uro, za zgostitev uporabimo testenine, žita, proso, kus-kus, ješprenj, riž, lahko tudi moko ali gustin. Na krožniku pa si dodamo še olje.

Priprava kremnih juh (špinačna, porova, grahova, korenčkova, bučna, fižolova).

Pripravimo poljubno zelenjavo, dodamo narezan česen, čebulo, zalijemo z vodo, solimo, začinimo in kuhamo ter zmešamo s paličnim mešalnikom, pred uporabo dodamo še olje.

Uporabljamo lahko vso zelenjavo, tudi zamrznjeno. Če zelenjava ni sezonska, jo vedno kuhamo, enako velja za sadje.

Previdni moramo biti pri kuhanju špargljeve juhe, ker šparglji vsebujejo alergen, zato se naj taki juhi izogibajo tisti, kateri je odvzet žolčnik ali imajo druge alergije.

Dušenje čubule ali česna:

Če smo navajeni, da smo jedem dodajali praženo čebulo, lahko narezano čebulo najprej malo suho popražimo na ponvi in dolijemo malo vode in podušimo ter tako dodamo jedem, enako velja za česen.

!! Previdnost pri uporabi čebule

Za čebulo je krožilo obvestilo, da narezana na košče in nastavljena v stanovanju, veže nase viruse in bakterije. Ker ima to lastnost vezave, veže nase te stvari tudi v trgovini in povsod, zato nekateri uporabo čebule odsvetujejo- namesto čebule naj se raje uporablja por, sicer pa je vse stvar osebne presoje.

Bučna juha

V hladno soljeno vodo damo narezane bučke in krompir, ko je kuhano, lahko juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, v juho lahko poljubno zakuhamo ovsene kosmiče ali proseno kašo. K juhi se poda hladno stiskano bučno olje ali sojino olje.

Koruzna juha

Narežemo por, dodamo malo koromača, malo gomolja zelene, lovor in sladko koruzo ter malo korenčka, ki ga lahko naribamo. K tej juhi se poda makovo olje.

Gobova juha

Narežemo por, malo koromača, gomolj zelene, rumeni korenček, krompir in dodamo gobe (jurčke ali šampinjone ali lisičke), dodamo lovor, žajbelj, šetraj, drobnjak, majaron, petršilj. Juho zgostimo z ajdovo kašo, na krožniku pa dodamo sojino olje.

Porova juha:

v posodo damo narezan por, 2 stroka česna, lahko malo korenčka, zalijemo z vodo, dodamo 1 malo žličko soli in poljubne začimbe ter kuhamo. Nato vse sestavine zmiksamo in če je juha preredka, jo lahko zgostimo s pšeničnim zdrobom. Tik pred serviranjem dodamo olje.

Juha iz ovsenih kosmičev:

Na suho prepražimo ovsene kosmiče (za vsako osebo upoštevamo 1 zravnano žličko kosmičev), ko zadišijo, zalijemo z vročo slano vodo, dodamo nariban korenček, malo zamrznjene koruze in kuhamo, da se zelenjava zmehča.

Prežgana juha

Moko suho prepražimo, da zlato zarumeni, zalijemo s slano vodo, dodamo 1 malo žličko kumine in lovorjeve liste ter timijan, za zgostitev lahko zakuhamo proseno kašo ali kus-kus.

Fižolova juha

Fižola ne uživamo pri hudih obolenjih.

Fižola ni potrebno namakati, hladno ga solimo, dodamo lovorjeve liste, gomol zelene, kumino, por, šetraj, timijan in malo sode bikarbone in kuhamo 3- 4 ure. Nekaj fižola zmiksamo in v juho zakuhamo testenine, nekaj fižo pa lahko prihranimo za fižolovo solato ali kot dodatek k zelnjati solati ali radiču.

Navadna krompirjeva juha

krompir, malo pora, koromača, lovorjevi listi, timjan, majaron

juho lahko zgostimo z gutinom ali moko, lahko dodamo testenine ali kašo, lahko čičeriko ali lečo..

Zdrobova juha

Zdrob na hitro prepražimo na geeju, zalijemo s slano vodo ( ali zelenjavno juho- vodo, v kateri smo kuhali gomolj zelene, petršilj, korenček), lahko zakuhamo še koruzo, lovor,..

PRIKUHE

Za prikuho uporabljamo vse vrste testenin, (pazimo, da ne vsebujejo jajc), riž, polento, ajdovo kašo, kus-kus, proso, žgance vseh vrst,..zraven tega pripravimo zelenjavno prilogo iz dušene ali pečene zelenjave (zelenjavo lahko pečemo le brez maščobe), za prilogo uporabljamo tudi gobe.

Lahko uživamo tudi kislo zelje ali repo, če ni preveč kislo, drugače ju speremo z vodo.

Kuhanje žit:

Vsa žita dobro operemo, damo v hladno vodo v razmerju 1: 4, solimo in dodamo malo fruktoze- ko čakamo, da zavre, pobiramo pence, ko zavre, kuhamo še 3- 5 min in pustimo še 15 min, da žito popije vodo. Ješprenj kuhamo 40 – 50 min in ga pustimo stati čez noč. Kuhana žita (ajdova kaša, proso, ješprenj) hranimo v plastičnih posodah v hladilniku in jih uporabimo za zgoščevanje juh ali za hladne solate.

Lahko uporabimo tortilje, nadevane z zelenjavo.

Lahko iz zelenjave, kosmičev pripravimo razne polpete.

Pripravimo lahko krompirjevo testo brez jajc za svaljke ali cmoke:

1kg krompirja, skuhamo, pretlačimo, dodamo malo maščobe in 1/2 l bele ostre moke- zamesimo testo. Po želji lahko masi dodamo tudi zdrob ali druge vrste moke.

Lahko naredimo sarme ali polnjene paprike.

Polnimo lahko z ajdovo kašo in jurčki, lahko s proseno kašo, kus-kusom ali mešano zelenjavo. Če napolnimo parike, zelenjavo prej pokuhamo v sopari, polnimo paprike in te v pečici malo popečemo. Naredimo še paradižnikovo omako (zmiksamo pelate, dodamo česen, segrejemo, dodamo olje in začimbe ter polijem čez paprike).

Polivke za testenine ali krompir:

sezamovo olje

olivna margarina

piranska sol

tekoča fruktoza

1vrsto zelišča (bazilika ali origano ali peteršilj ali drobnjak)

vse skupaj zmiksamo v multipraktiku in polijemo po krompirju ali testeninah

Bolonjska omaka za testenine

Uporabimo por, koromač, baziliko, koščke paradižnika, česen, zelišča: rožmarin, bazilika, origano – naredimo omako, v katero za zgostitev dodamo kuhano ajdovo kašo.

Polijemo po testeninah, dodamo še szamovo, makovo ali sojino olje in parmezan.

Pesto:

sveža bazilika

2- 3 žlici suhih pinjol

parmezan

zeliščna sol

fruktoza

olivno ali arašidovo olje

vse zmešamo v mikserju in polijemo čez testenine

Polenta z zeljem

Skuhamo polento. Narežemo zelje, na suho prepražimo in podušimo čebulo in česen, dodamo zelje, še malo zalijemo s slano vodo in dušimo ½ ure oz. dokler ni zelje mehko, dodamo začimbe, na krožniku še zeliščno sol in olje.

Zelenjavni riž

1 skodelica riža, 2 skodelici vode

sol, sesekljan česen

zelenjava: grah, korenček, koruza, por

carry in druga zelišča

vse damo kuhati, ko zavre, kuhamo še 10 min in odstavimo. Pred serviranjem dodamo izbrano olje.

Krompir z omako iz bučk

Skuhamo krompir v kosih.

Bučke narežemo, na suho prepražimo čebulo in česen, dodamo bučke in dušimo, začinimo in dodamo olje.

Testenine s pečeno zelenjavo

Paprike in bučke narežemo in 15 min popečemo v pečici – na peki papirju, brez maščobe.

Skuhamo testenine, jih zmešamo z zelenjavo in naredimo polivko iz olja, česna in soli.

Ajdova kaša z jurčki

Skuhamo ajdovo kašo po navodilih.

Posebej pripravimo šampinjone, jih narežemo, malo dušimo in dodamo še narezan česen, vse skupaj dodamo ajdovi kaši, dodamo sveža zelišča, zeliščno sol in olje.

Kus kus s porovo omako

Kus kus pripravimo po navodilih z vrečke – samo, da v vodo olja ne dodajamo, ampak jo samo solimo.

Narežemo por, ga podušimo skupaj s česnom, dodamo začimbe in na koncu olje. Lahko dodamo tudi malo paradižnikove mezge.

Briami

Narežmo krompir na kocke (toliko kot ga pripravimo za določeno št. oseb), dodamo 3 narezane bučke, 1 rdečo papriko, narežemo paradižnike (pelate), dodamo narezano čebulo, 2 narezana stroka česna, vse zmešamo v pekaču, dodamo skodelico vroče slane vode, dodamo še origano, baziliko ali drugo začimbo po okusu in pečemo v pečici cca 40 min pri 180 – 200 dokler ni zelenjava mehka, tik pred serviranjem dodamo še olje.

Slani zavitki

Nadev 1: kuhan krompir in por, ki mu dodamo začimbe

Nadev 2: zelje ali druga zelenjava

nadev 3: gobe z ajdovo kašo

SLADKE JEDI

Lahko pripravljamo vse vrste sadnih pit, zavitkov iz vlečenega ali listnatega testa, pri tem uporabimo minimalno maščobe. Dovoljena je uporaba temne čokolade 70% s fruktozo.

Dovoljena je uporaba kvasa. Uporabljamo lahko recepte iz kuharskih knjig, pri tem izpustimo jajca in mleko- namesto jajc dodamo malo več olja ali pa radensko, namesto mleka pa uporabimo riževo mleko.

Testo za pito za mali okrogli kolač:

250 g moke

malo soli

2 žlici fruktoze

30 g kokosovega olja

malo radenske

Vse sestavine zmešamo v multipraktiku, testo razporedimo na pekač, ki smo ga namazali s kokosovo maščobo, teso prebodemo z vilicami, namažemo z marmelado, posujemo s kokosom in obložimo s poljubnim sadjem in potresemo z ingverjem in cimetom. Pečemo 30 min. pri 180°C.

Testo za pito varianta II

1 dl makovega olja – lahko uporabimo tudi gee

200 g ostre moke

100 g fruktoze

1 čajna žlička sode bikarbone

malo kurkume

Zamesimo testo, ki naj počiva ½ ure, potem ga razvaljamo in ga poljubno nadevamo.

Palačinke

1 l radenske

1 žlička sode bikarbone

ovsenih kosmičev cca 300 g

1 žlička soli, 1-2 žlici fruktoze

ostra bela moka cca 200 g

Kosmiče prilijemo z radensko in pustimo, da se namočijo – vsaj 5-7 min., potem jih zmiksamo, dodamo ostale sestavine in zmešamo skupaj.

Ponev pred pečenjem namažemo s kokosovim oljem.

Palačinke namažemo z marmelado s fuktozo ali z domačo viki kremo.

Palačinke s sadjem

Jabolka, pomaranče, banane - oz. poljubno sadje malo podušimo s tekočo fruktozo, dodamo limonin sok, malo cimeta, mlete klinčke in s tem napolnimo palačinke.

Varianta za nadev: Pomarančo, narezano na koščke malo podušimo in dodamo zmlete albertove piškote, cimet, fruktozo in limonin sok.

Prosena kaša s suhimi slivami

Suhe slive – npr. 6 sliv za vsako osebo.

1 skodelico prosene kaše dobro operemo, dodamo 3 – 4 skodelice vode, malo solimo in dodamo fuktozo te oprane suhe slive, damo kuhati, ko zavre pobiramo pence in kuhamo 3-5 min, potem ogenj ugasnemo in pustimo, da se kaša napne- cca 10-15 min.

Na krožniku lahko dodamo še malo lešnikovega olja.

Okus lahko spremenimo tako, da dodamo še kokosovo moko ali zmlete mandeljen, lešnike, orehe...

Varianta: namesto sliv lahko uporabimo suhe marelice, sveže sadje ipd.

Polenta za sladokusce

Polento skuhamo v pomarančnem soku ali v kompotu, dodamo fruktozo in malo soli ter žličko cimeta. Pekač potresemo s kokosovo moko, prelijemo polento in jo posujemo z mandljevimi lističi in režemo na koščke.

Testo za zavitke- slane ali sladke

¼ l moke

1/8 l mlačne vode- lahko tudi radenska

1-2 žlici olja

sol

1 ravna žlička soli

malo fruktoze

1 mala žlička limoninega soka

Zgnetemo testo, ki naj stoji 1 uro.

Testo zvaljamo ali raztegnemo, pomažemo z oljem (makovim, lešnikovim, geejem, sezamovim, kokosovim, posujemo kokosovo moko in dodamo nadev in začimbe (cimet, ingver, mleti klinčki

Variante za nadev: jabolka, bučke, gozdni sadeži.

Riževo mleko

1 skodelica belega riža

12 skodelic vode

sol, fruktoza

Riž najprej operemo in kuhamo v vodi. Ko zavre, pazimo, da pobiramo pence in kuhamo 3-5 min, potem odstavimo z ognja in pustimo 15 min, zmešamo s paličnim mešalnikom. Lahko dodamo še kokos ali poljubno sadje, za aromo pa ekstrat vanilije.

Riževo mleko lahko hranimo v hladilniku tudi več dni, ko ga malo odvzamemo, dodamo vedno ostanku mleka malo soli.

V to mleko lahko vkuhamo kosmiče za zajtrk ali pa skuhamo gres, Lahko ga uporabimo tudi kot osnovo za peko palačink.

Temu mleku lahko dodajmo tudi kakav.

Nemlečni riž ali rižev puding

Riž operemo in ga damo v vodo v razmerju 1: 4, solimo in sladkamo s fruktozo, preden zavre popiramo pence, vre naj 3-5 min, potem pustimo cca 15 min, da se napne. To je dober lahek obrok za zajtrk ali večerjo. Okus lahko spremenimo z dodajanjem kokosove moke, cimeta, ingverja, kakava, suhega ali kuhanega sadja ali mletih oreškov.

Domača viki krema

kuhana prosena kaša, malo soli, čokolada ali kakav, lešnikovo olje, mleti lešniki, cimet, fruktoza, 2 kaplljici ekstrakta 7 (Planet zdravja- ekstrakt vanilije)

Zmešamo v mikserju in hranimo v hladilniku.

Hladna sladica

1 skodelica sončničnih semen

¾ skodelice lešnikov

Skupaj zmešaš v multipraktiku, ne čisto do konca.

Polovico mase vzameš ven in ji dodaš sok limone, sezamovo olje in tekočo fruktozo. Ostalo maso v multipraktiku še malo bolj zmešaš in potem dodaš pripravljeni mešanici.

Maso damo v pekač in pustimo, da se strdi, hranimo v hladilniku in jemo kot čokolado.

OREŠKI, SEMENA, SUHO SADJE

Uživamo lahko lešnike, orehe, mandlje, rozine, pistacije, pinjole. To je najbolje uživati dobro zmiksano, ker tako telo lahko najbolj predela kvalitetne snovi, ki so v oreških.

Ni priporočljiva uporaba arašidov, suho sadje jemo dobro prežvečeno ali v manjših količinah.

Ne smemo jesti kandiranega sadja.

Išči po strani

Ali ste vedeli?

Superživila so popolna hrana, ker so superpotentna in vsebujejo polno mineralov, vitaminov in aminokislin.
Vsaka država ima svoje superživilo.
 
Če imamo težave z ledvicami in nadledvičnimi žlezami so prisotne depresije, strah in panični napadi, pri težavah z jetri smo agresivni in jezni, pri težavah z vranico, ki je mama našega telesa pa imamo težave s prekomernim prehranjevanjem, težavami z dojkami in velikimi skrbmi.
 
Starodavna znanja + sodobna tehnologija = KLJUČ DO ZDRAVJA
 
Hrana je zdravilo.
 
Brezglutenska žita: ajda, proso, kvinoja, koruza, amarant, divji riž, riž, tapioka, tef, indijska prosenka. 
 
 
 

Koristne informacije

V pripravi